شماره: ۱۵۰۱
تاریخ: ۲۲/۰۳/۱۳۷۴
مصاحبه روبرت فیسک خبرنگار روزنامه ایندیپندنت انگلیس
با آقای دکتر ابراهیم یزدی (۷ خرداد ۷۴)
متن زیر ترجمه چکیدهای از گزارش روبرت فیسک است که در شماره ۲۹ مه ۱۹۹۵ (۸ خرداد ۷۴) روزنامه ایندیپندنت لندن به چاپ رسیده است.
سخن صریح برای آزادی و اکثریت خاموش در ایران
دکتر ابراهیم یزدی «هنوز» مورد مزاحمت واقع نشده است و این کلامی است که او با دقت در دفتر خود در تهران ابراز داشت.
وی به تازگی اطلاعیهای را به همراهی ۸۵ تن از روشنفکران، تجار و وزرای سابق دولت امضا کرده است که در آن خواستار آزادی بیشتر سیاسی، قانونی شدن فعالیت حزبش و خاتمه دادن به مزاحمتهای پلیس شده بود و لذا در سخنان به طور قابل توجهی صریح و مستقیم بود. شاید اعتبار و سوابق انقلابی، وی را از مزاحمتهای سیاسی محافظت میکرد.
وی به روشنی خود را صدای اکثریت خاموش در ایران میداند، اکثریتی که به اعتقاد وی باید خواستار آزادی سیاسی در جامعه شوند.
دکتر یزدی گفت از نظر سیاسی و اقتصادی ما امروز یک بحران خیلی جدی را در کشورمان تجربه میکنیم و احساس میکنیم مردم باید از خود مسئولیت نشان دهند و در انتخابات ماه ]سال[ آینده مجلس بطور کامل شرکت کنند.
وی اضافه کرد بخشی از بحران ما این است که در ایران یک حزب مخالف اجازه فعالیت ندارد و تحمل نمیشود. شما نمیتوانید دولت را تک حزبی بنامید زیرا اصلاً حزبی در کشور وجود ندارد.
یزدی یک بار پس از کودتای نظامی سال ۱۹۵۳ به زندان رفته بود لیکن در مورد آینده خود احساس نگرانی نداشت. شاید دولت مشکلات بسیار دیگری دارد که مجال نگرانی برای دستگیری یک داروساز ۶۳ ساله را ندارد.
دکتر یزدی گفت دو بُعد اصلی در انقلاب ما حقوق اساسی و آزادیهای مردم، و استقلال اقتصادی و سیاسی کشور بود و این یکی از موضوعات مورد توجه آزادیخواهان ایران از زمان قانون اساسی ۱۹۰۸ تا کنون بوده است. وی اضافه کرد آزادیهای سیاسی از اهداف اصلی در انقلاب ما بود و متأسفانه این موضوع تا کنون عملی نشده است. آزادیهای سیاسی که ما خواستار آنیم تنها یک وسیله هستند. زمانی که مسئولین، آزادی احزاب سیاسی را بپذیرند که در فصل سوم قانون اساسی ما آمده است فضای سیاسی برای بررسی جدی عملکرد دولت فراهم خواهد شد.
دکتر یزدی میداند که حتی کسانی که آماده بودند در حمام خون جنگ ایران و عراق جانفشانی کنند اکنون به طور عمیقی از حکومت ناراضی هستند.
یزدی گفت بسیاری از جوانان که در جبهه جنگیدند شاهد فساد گستردهای در دولت هستند و بسیار ناراحتند. از آنچه که پاسداران انقلاب در روزنامههای خود میگویند من تصور میکنم که این موضوع از نگرانیهای آنان نیز هست.
به گفته یزدی دولت سکههای طلا در بازار میفروشد. ضرب سکههای طلا مسئولیت دولت است و از این جهت این دولت است که ایجاد تورم میکند. یزدی پرسید این دلارها از کجا وارد بازار سیاه شده است؟
دکتر یزدی اضافه کرد خیلی از متخصصین معتقدند که بخش اعظمی از آنها توسط دولت وارد بازار شده تا پولهای ـ ریال ـ جاری در دست مردم را جمع کند و این راهی برای تأمین هزینههای دولت است.
به گفته وی در میان مسئولین افرادی خالص و وفادار به انقلاب وجود دارند که کفایت ندارند و انگلهایی فاسد نیز وجود دارند که تنها به فکر خود هستند.
نهضت آزادی سیاستهای آمریکا علیه ایران را محکوم کرده است. یزدی گفت آمریکاییها متخاصم هستند و دشمنی خود را با کشورمان تسریع و تشدید کردهاند.
نظر یزدی به طور کنجکاوانهای در مورد آینده ایران مبهم است و از ابراز مطلبی در مورد فعالیت حزب خود در صورت قانونی شدن فعالیت در کشور خودداری کرد لیکن به عنوان یک سیاستمدار خوشبینی خود را در قبال آینده بیان داشت.
یزدی گفت ادعا میکنند که فعالیت ما ممنوع است و ما معتقدیم که حزبی قانونی هستیم. در دو سال گذشته خیلی تلاش کردیم تا یک دادگاه رسمی شکایت ما را بررسی کند. وزیر کشور دایماً نهضت آزادی را غیرقانونی میخواند و ما اظهارات وی را غیرقانونی میدانیم زیرا قانونی برای متوقف کردن فعالیت ما توسط وزارت کشور وجود ندارد.
روابط عمومی نهضت آزادی ایران
خرداد ۱۳۷۴