مصاحبه مهندس محمد توسلی با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) پیرامون ارزیابی دولت خاتمی
تهران-خبرگزاری کار ایران
عضو شورای مرکزی نهضت آزادی ایران، معتقد است: تعمیق مطالبات تاریخی و ارتقاء آگاهی مردم نسبت به موانع توسعه از دستاوردهای دولت خاتمی است .
محمد توسلی در گفتوگو با خبرنگار “ایلنا”؛ با بیان این که در دوران عملکرد دولت اصلاحات در بخشهای مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جامعه؛ دستاوردها مثبتی وجود دارد، اظهار داشت: این دستاوردها در سطحی است که حتی جریان محافظهکار و اقتدارگرا بعد از پیروزی در انتخابات مجلس هفتم برای پیشبرد برنامههایشان با همان فرهنگ و راهکارهای جنبش اصلاحات، با مردم سخن میگویند .
وی افزود: این مساله به معنای تداوم جنبش اصلاحات است و مرهون خدمات دولت خاتمی است .
اولین شهردار تهران بعد از پیروزی انقلاب ، عملکرد ٨ ساله دولت خاتمی را علیرغم وجود نقاط ضعف و ناکامی در تحقق وعدهها و برنامهها ،در مجموع مثبت ارزیابی کرده و اظهار داشت: با وجود آن که خاتمی نتوانست از ظرفیت ٢٠ میلیون رأی و پشتیبانی مردم در اجرای برنامههایش بهره گیرد، اما توانست ارزشهای حداقلی را که دستمایه تداوم جنبش اصلاحات است، حفظ نماید.
توسلی با بیان این که “دولت خاتمی در تحقق توسعه سیاسی و انجام برنامههایی که در دوم خرداد وعده داده بود، موفق نبوده است”، تصریح کرد: خاتمی به دلیل خصوصیات شخصیتی، مدارا و سازش ویژهای که در برخورد با موانع و مشکلات نشان داد، نتوانست در شرایط بحرانی با قاطعیت عمل نماید و از ارزشهای جنبش اصلاحات پاسداری و به وعدههای خود عمل کند.
وی عملکرد خاتمی در انتخابات مجلس هفتم را در همین راستا ارزیابی و تصریح کرد: در حالی که خاتمی برای برگزاری انتخاباتی آزاد و قانونی در برابر ملت ایران مسئول بود و کرات به مردم قول ایستادگی داد، اما سرانجام به دلیل فشارهای اجتماعی و سیاسی تسلیم اجرای انتخابات غیرآزاد و ناسالم شد.
عضو شورای مرکزی نهضت آزادی ایران در بخش دیگری از این گفتوگو، زمینههای ویژه فرهنگی، اجتماعی ایران را مانع تحقق مطالبات جنبش اصلاحات دانست و گفت: با توجه به زمینههای فرهنگی استبداد، فرآیند مردمسالاری و توسعه سیاسی مسیر طولانی و سختی را طی میکند .
وی افزود: این فرآیند مستلزم ایجاد زیر ساختهای لازم از قبیل؛ تشکیل احزاب سیاسی، انجمنهای صنفی و نهادهای غیردولتی است تا نهال دموکراسی به تدریج بارور شود .
توسلی شرایط منطقهای و بینالمللی را از عوامل دیگر ناکامی خاتمی دانست و اظهار داشت : فشارهای محافظهکاران بر دولت خاتمی ، از یک سو و فشارهای خارجی از سوی دیگر ، زمینهساز بازتولید استبداد شده است .
وی افزود : تجربه تاریخی نشان میدهد این باز تولید استبداد زمینهساز برای استیلای بیگانگان بر کشور است .
این فعال ملی _ مذهبی ضمن نقد عملکرد دولت خاتمی تاکید کرد: یکی از نقاط ضعف دولت خاتمی ، انتخاب همکاران و مدیرانی است که نتوانستند با مطالبات مردم و جنبش اصلاحات هماهنگ عمل کنند .
وی کارنامه برخی از دستگاههای اجرایی دولت را قابل دفاع ندانست و اظهار داشت: این نقیصه از یک سو به دلیل عدم اختیار کامل خاتمی در گزینش همکاران و از سویی دیگر به دلیل عدم توانایی و تجربه کافی او در مدیریت دستگاه اجرایی بوده است.
توسلی با اشاره به عملکرد وزارت مسکن و شهر سازی، اظهار داشت: در حالیکه مدیریت این وزارتخانه باید هماهنگ با برنامه توسعه سیاسی دولت خاتمی به تقویت نهادهای مدنی میپرداخت، در جهت تضعیف نظام مهندسی کشور عمل کرد .
وی افزود : در این دوره عملاً نظام مهندسی به صورت یک واحد ، زیر مجموعه وزارت مسکن و شهر سازی درآمد .
توسلی در خاتمه افزود: خاتمی به عنوان یک شخصیت فرهنگی در تاریخ کشور ما ماندگار خواهد بود و میتواند در آینده جنبش اصلاحات نقش موثری ایفا کند.